Aktuální rozhodovací procesy SNB jako možná cesta ČNB - Hořáková, Gabriela; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Pavelek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této bakalářské práce je srovnání důvodů, které vedly SNB k rozhodnutí opustit explicitní kurzový závazek v lednu 2015 s možnými rozhodovacími procesy ČNB v rámci aktuální situace kurzových intervencí v České republice. Téma je zvoleno vzhledem k jeho vysoké aktuální diskutovanosti a makroekonomickému významu. Opěrným bodem empirického výzkumu je teoretická průprava z oblasti centrálního bankovnictví a problematiky změn cenové hladiny s důrazem na měnovou politiku a deflaci. V rámci vybraných makroekonomických ukazatelů poté práce analyzuje stav české ekonomiky s odstupem zhruba 1,5 roku po kurzových intervencích a švýcarské kurzové intervence od roku 2009. Na základě důvodů jejich opuštění SNB je navázáno aplikací na současný stav v ČR. Práce s odvoláním se na zjištěné poznatky konstatuje, že situace v ČR nenasvědčuje podobným rozhodovacím procesům ze strany ČNB.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses