Harmonizace rodinného a pracovního života v ČR ve srovnání se Švédskem a Řeckem - Sládková, Zuzana (2015)
Cílem bakalářské práce je analyzovat podmínky pro harmonizaci rodinného a pracovního života v České republice ve srovnání se Švédskem a Řeckem. Tyto státy byly zvoleny z důvodu odlišného přístupu k rozdělení rolí v domácnosti i na trhu práce. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to část teoretickou, která se zabývá definicí pojmů, trhem práce a rodinou v kontextu Evropské unie, ale zejména České republiky. Analytická část se zaměřuje na konkrétní ukazatele a jejich vývoj v čase dle databáze Eurostatu od vstupu České republiky do Evropské unie až po současnost ve všech sledovaných státech. Tato část práce se soustředí zejména na ukazatele plodnosti, ekonomické aktivity, zaměstnanosti i nezaměstnanosti a využívání institucionální péče o dítě. Podrobněji se práce zabývá zkrácenými úvazky, které jsou z hlediska tématu velmi důležité.