PROČ BY MĚLA DPH ZVYŠOVAT CENY SPOTŘEBNÍCH STATKŮ? - Macek, Jan; Potužák, Pavel; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
V své bakalářské práci představuji pohled moderní ekonomie hlavního proudu na cenovou tvorbu a vliv změny sazeb daně z přidané hodnoty na jejich výši. Tento pohled dávám do kontrastu s teorií rakouské ekonomické školy. Zatímco moderní ekonomická teorie předpokládá okamžitý přesun části nákladu daně na spotřebitele, podle teorie rakouské ekonomické školy není k okamžitému přesunu důvod. K přesunu daně by mělo dojít až s časovým posunem v důsledku nižšího nabízeného množství spotřebních statků, které je způsobeno nižší poptávkou po výrobních faktorech. Základní hypotézu o okamžitém přesunu alespoň části daně z přidané jsem ve svém modelu potvrdil. Růst cenové hladiny v důsledku vyšších sazeb DPH již v měsících, kdy se sazby zvyšovaly, byl statisticky významný. Předpoklad o statisticky významném zvýšení cenové hladiny v měsíci před zvýšením sazeb DPH v očekávání jejich zvýšení se nepotvrdil.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses