Analýza nezaměstnanosti v Polsku a České republice - Vavrečková, Klára (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje nezaměstnanosti v České republice a Polsku se zaměřením především na nezaměstnanost dlouhodobou, která má negativní dopad na jedince i ekonomiku daného státu. Práce si klade za cíl zmapovat vývoj a strukturu nezaměstnanosti v obou zemích z různých pohledů, pomocí vhodných statistických metod. První část této práce se soustředí na objasnění pojmů týkajících se nezaměstnanosti, druhá část pak porovnává země navzájem mezi sebou, třetí část se věnuje popisu vybraných statistických metod, které jsou dále pak použity v části analytické. Na základě získaných dat z Eurostatu a ČSÚ v letech 1998--2013 je provedena analýza rozptylu, analýza trendu a předpověď budoucího vývoje míry dlouhodobé nezaměstnanosti, na základě exponenciálního vyrovnání. Práce poskytuje ucelený vhled do problematiky nezaměstnanosti v České republice a Polsku.