Analýza trhu poštovních služeb v České republice se zaměřením na Českou poštu, s.p. od roku 1993 do současnosti - Jestříbek, Jan; Chmelová, Pavla; Pavelek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Bakalářská práce popisuje vývoj České pošty na trhu poštovních služeb. Nabízí porovnání jejího vývoje s Deutsche Post a doporučení pro její budoucí vývoj. V teoretické části je rozebrána problematika síťových odvětví s možnostmi jejich liberalizace. Ekonomické teorie zde uvádějí jednotlivé prvky síťových odvětví a slouží k jejich pochopení. Je zde také popsán transformační proces a jeho vývoj v České republice. Praktická část se nejprve zaměřuje na legislativní a institucionální vývoj v oblasti poštovních služeb, který dospěl až v plnou liberalizaci tohoto trhu. Následně je popsán vývoj hospodaření České pošty, ze kterého vyplývá průběžný pokles jejích výnosů z poštovního provozu a rostoucí náklady na udržování stávající sítě poboček. Analýza Deutsche Post přináší odlišný pohled na způsob poskytování poštovních služeb a provoz poboček sítě. Závěrečná část je věnována budoucímu vývoji České pošty v souvislosti se změnou způsobu provozu sítě poboček, která má přinést podniku výrazné úspory. Dále také pojednává o změně zákona o poštovních službách, s jejíž pomocí si chce podnik zajistit finanční podporu státu.
Vedoucí práce: Pavla Chmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses