Úroveň lidských zdrojů a jejich úloha v regionálním rozvoji Jihomoravského kraje - Surý, Jan (2015)
Tato diplomová práce se zabývá lidskými zdroji v Jihomoravském kraji. Na základě rešerše vybrané literatury, analýzy aktuálních trendů a strategických dokumentů v EU, ČR a JMK, analýzy a komparace rozvojových potenciálů regionů LAU 1 JMK a vlastního dotazníkového šetření představuje doporučení na zaměření a změny regionální politiky v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Jihomoravském kraji. Závěrečná doporučení vychází z veškerých teoretických a praktických podkladů této práce a navrhují změny v podobě zaměření se na snižování disparit v oblasti lidských zdrojů na nižší regionální úrovni; na zpřesnění a celkovou optimalizaci evaluačního procesu a finálních monitorovacích zpráv realizovaných opatření v oblasti lidských zdrojů; výraznější podporu okresů, ve kterých byl zjištěn nižší potenciál rozvoje; větší míru propagace informací o aktuální situaci na trhu práce, platových ohodnoceních a poptávce po zaměstnancích v jednotlivých oborech; zjednodušení informací o aktuálně realizovaných operačních programech a propagaci jednodušších a srozumitelnějších forem komunikace za účelem zvýšení aktivity mikropodniků v celkovém počtu žadatelů o dotace z operačních programů. Předností této práce oproti studiím podobného charakteru je zaměření na lokální trh. I přes nadprůměrnou koncepci rozvoje lidských zdrojů v JMK ve srovnání s ostatními regiony NUTS III umožňují výsledky této práce další optimalizaci prováděné regionální politiky v tomto kraji.