Analýza vlivu těžby nerostných surovin na hospodářství výskyt tzv. holandské nemoci v případě Norska a Venezuely v letech 1973 - 2013 - Sachunský, Jaromír (2015)
Bakalářská práce zkoumá vliv působení důsledků holandské nemoci na hospodářství Norska a Venezuely mezi lety 1973 - 2013. Jak je možné, že Norsko bylo schopno ropné příjmy akumulovat do největšího penzijního fondu na světě a Venezuela se dlouhodobě ekonomicky trápí? Úvodní část teoreticky vymezuje vlastnosti holandské nemoci, načrtne její obvyklý průběh a popisuje její nejčastější důsledky. Zatímco Norsko slouží jako ukázkový příklad země, která boj s holandskou nemocí zvládla, Venezuela se naopak z jejích důsledků nemůže vymanit. V poslední části práce jsou pak provedena empirická srovnání vybraných dat, která dále potvrzuje teoretická východiska.