Komparace dopadů světové finanční krize na hospodářství Irska a Islandu v letech 2008 - 2014 - Šmerdová, Iva (2015)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení dopadů světové finanční krize na hospodářství Irska a Islandu. Teoretická část práce se nejprve věnuje teorii hospodářského cyklu a s tím související charakteristice finanční krize. Dále je popsán pohled jednotlivých ekonomických škol na vytváření deficitu státního rozpočtu a veřejného zadlužení. V praktické části je analyzováno předkrizové období, ve kterém oba státy zažívaly ekonomický rozmach. Zároveň však toto období provázely negativní jevy, které dopady krize umocnily. Přes spouštěcí moment, v podobě pádu americké banky Lehman Brothers, práce popisuje kolaps bankovního sektoru obou států a jimi zvolená vládní opatření. Dále se text zabývá komparací dopadů krize na hospodářství Irska a Islandu pomocí vybraných ekonomických ukazatelů. Výsledky hodnocení jsou především zaměřeny na současný stav hospodářství a jeho předpokládaný budoucí vývoj. Ačkoli se oběma státům podařilo nastartovat opětovný ekonomický růst, stále se musí vypořádat s některými problémy, které krize zanechala. V případě Irska se jedná převážně o vysoký vládní dluh a nezaměstnanost, Island se zase potýká s nastavenými kapitálovými kontrolami, volatilitou měny a s tím spojenou cenovou stabilitou. Oba státy také trápí vysoký soukromý dluh, obnova bankovního sektoru a jeho důvěry. Jejich perspektivy jsou nicméně pozitivní a situace se má stále zlepšovat. Hypotéza, že hospodářství Islandu je na tom v současné době lépe a má větší růstový potenciál než ekonomika Irska, byla na základě provedené analýzy a komparace vybraných ekonomických ukazatelů vyvrácena.