Připravenost České republiky na přijetí eura - Zákravská, Jana (2015)
Práce analyzuje připravenost České republiky na vstup do Evropské měnové unie a přijetí společné evropské měny euro. I přestože uplynulo 11 let od začátku členství České republiky v Evropské unii, vláda ČR stále nestanovila cílové datum pro vstup do eurozóny. Práce přináší analýzu plnění nominálních konvergenčních kritérií, která jsou jako jediná oficiálně závazná pro zhodnocení připravenosti vstupu země do eurozóny, a taktéž analýzu plnění vybraných nejdůležitějších reálných konvergenčních kritérií, která ukazují celkovou ekonomickou sladěnost. Po spojení analýzy dat s teoretickými poznatky jsem dospěla k závěru, že Česká republika není dostatečně připravena na členství v Evropské měnové unii a bylo by zapotřebí fiskálních reforem, aby konvergence zemí byla udržitelná.