Intervence ČNB za účelem oslabení koruny – vliv na ekonomiku ČR v roce 2014 a 2015 - Čečrdlová, Andrea; Kolman, Ondřej; Šimíček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Na začátku listopadu roku 2013 Česká národní banka začala intervenovat na devizovém trhu s cílem oslabit českou korunu, zabránit jejímu posílení a tím potlačit hrozbu deflace. K oživení ekonomiky tak přistoupila použitím měnového kurzu jako dalšího nástroje měnové politiky. Primárním cílem práce je zhodnocení dopadu devizových intervencí ČNB z listopadu roku 2013 na hlavní makroekonomické ukazatele ČR v roce 2014 a v části roku 2015. Dalším cílem je poté potvrdit či vyvrátit oprávněnost devizových intervencí ve vztahu k pozitivnímu rozvoji ekonomiky. Pro naplnění cíle jsou využity metody deskripce, srovnávání, pozorování a analýzy, včetně vztahové. Práce je naplněna popisem měnové politiky centrální banky a zahraničními zkušenostmi s devizovými intervencemi s odkazem na Švýcarsko. Stěžejní část spočívá v analýze jednotlivých makroekonomických ukazatelů před intervencemi a po intervencích. Konkrétně jde o HDP, spotřebu, inflaci, platební bilanci, směnné relace, export a import. Na základě této analýzy jsem dospěla k závěru, že tento krok ČNB nebyl 100% oprávněný a prozatím přispěl jen k částečnému zlepšení stavu ekonomiky, zejména skrze HDP, spotřebu a inflaci.
Vedoucí práce: Ondřej Kolman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses