Analýza vlivu minimální mzdy na zaměstnanost ve vybraných odvětvích v ČR od roku 1993 do současnosti - Březinová, Kateřina; Štípek, Vladimír, 1986-; Pikhart, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Hlavním cílem práce je analýza vlivu minimální mzdy na zaměstnanost ve vybraných odvětvích v ČR od roku 1993 do současnosti. V práci se zabývám především vývojem institutu minimální mzdy, sleduji vývoj zaměstnanosti a průměrných mezd ve vybraných odvětvích a následné meziroční změny během období analyzuji z pohledu korelační souvislosti vzhledem ke změnám na celém trhu, které korelační vztah dokreslují. Výsledky analýzy porovnávám s hypotézou, že minimální mzda negativně ovlivňuje zaměstnanost, a to zejména v těch odvětvích, kde dlouhodobě převažuje nejnižší průměrná mzda. Obecně lze říci, že aktuální podoba minimální mzdy v ČR nemá podstatný vliv na trh práce a to ani v odvětvích, kde dlouhodobě převažuje nejnižší průměrná mzda, jelikož podíl minimální mzdy na průměrné mzdě je v naší zemi oproti jiným státům EU jeden z nejnižších a výraznější vliv na zaměstnanost tak mají jiné politické a ekonomické faktory.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses