Vliv monetární politiky FEDu na ceny akcií v USA od 60. let 20. století - Ciprys, Dušan (2015)
Bakalářská práce se zabývá vlivem sazby federální fondů na americký akciový trh zastoupený indexem S&P 500. Práce si klade za cíl analyzovat vztahy měnové politiky a akciového trhu Spojených států amerických ve dvou rovinách. První část zkoumá vzájemné propojení sazby federálních fondů, indexu S&P 500 a inflace mezi lety 1960 a 2015 v kontextu dlouhého období. Tady je pozorován významný vliv úrokové sazby nejen na akcie, ale i celou ekonomiku. Druhá část kvantifikuje bezprostřední reakci akciového trhu na změny základní úrokové sazby Federálního rezervního systému. Z celkové analýzy vyplývá, že trh reaguje odlišně na růst a pokles cílové sazby federálních fondů. Přínosem práce je stanovení průměrné reakce trhu na změnu federal funds rate v historii a predikce jejího budoucího vývoje.