Vliv monetární politiky FEDu na ceny akcií v USA od 60. let 20. století - Ciprys, Dušan; Doležal, Ondřej; Štekláč, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Bakalářská práce se zabývá vlivem sazby federální fondů na americký akciový trh zastoupený indexem S&P 500. Práce si klade za cíl analyzovat vztahy měnové politiky a akciového trhu Spojených států amerických ve dvou rovinách. První část zkoumá vzájemné propojení sazby federálních fondů, indexu S&P 500 a inflace mezi lety 1960 a 2015 v kontextu dlouhého období. Tady je pozorován významný vliv úrokové sazby nejen na akcie, ale i celou ekonomiku. Druhá část kvantifikuje bezprostřední reakci akciového trhu na změny základní úrokové sazby Federálního rezervního systému. Z celkové analýzy vyplývá, že trh reaguje odlišně na růst a pokles cílové sazby federálních fondů. Přínosem práce je stanovení průměrné reakce trhu na změnu federal funds rate v historii a predikce jejího budoucího vývoje.
Vedoucí práce: Ondřej Doležal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses