Aktivní politika zaměstnanosti na Pardubicku v letech 2009-2013 - Tamchyna, Václav (2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na nástroje aktivní politiky zaměstnanosti užívané v okrese Pardubice mezi lety 2009 a 2013. Mezi hodnocením účinnosti těchto nástrojů a vývojem nezaměstnanosti v okrese jsou cíleně zjišťovány vzájemné vztahy. Objasněny jsou obecné principy fungování trhu práce a státních politik zaměstnanosti, které se snaží mírnit dopady různých druhů nezaměstnanosti. Ukázalo se, že pardubický okres patří z hlediska stavu nezaměstnanosti mezi ty nejméně ovlivněné hospodářskou krizí. Z nejvyužívanějších nástrojů zejména rekvalifikace prokázaly vysokou efektivnost v zaměstnávání uchazečů, ale zásadnější vliv na vývoj stavu nezaměstnanosti pozorován nebyl. Nakonec, polovina ze šesti ve sledovaném období proběhlých regionálních individuálních projektů financovaných z prostředků Evropského sociálního fondu dosáhla úspěšnosti nižší než 50%.