Zhodnotenie určujúcich faktorov príjmovej nerovnosti naprieč štátmi USA - Petruš, Dávid; Bartoš, Vojtěch; Kovanda, Lukáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Ktoré faktory ovplyvňujú vývoj príjmovej nerovnosti v Spojených štátoch amerických po skončení druhej svetovej vojny? Čo vysvetľuje zmeny? Rastúca príjmová nerovnosť je fenomén spôsobený dlhodobými účinkami, napríklad rastúcim dopytom po pracovníkoch s vyšším vzdelaním. Krátkodobé faktory aj napriek tomu dokážu vysvetliť značnú časť rozdielov a zmien. Táto bakalárska práca zhŕňa výsledky z tých najvýznamnejších prác a článkov na túto tému a poskytuje dodatočnú argumentáciu analýzou aktuálnych údajov. Ďalšie časti práce sú zamerané na prierezovú analýzu amerických okresov, kongresových volebných obvodov a amerických štátov a pokúšajú sa kvantifikovať vplyv kľúčových faktorov spojených s príjmovou nerovnosťou meranou Giniho koeficientom. Distribúcia vzdelania, ľudského kapitálu a štruktúra domácností patria medzi tie najdôležitejšie determinanty pri časovej a aj prierezovej analýze.
Vedoucí práce: Vojtěch Bartoš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses