Egypt na cestě k demokracii - Ptáčník, Martin; Müller, Karel B., 1972-; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato práce se zabývá teoretickými předpoklady a podmínkami demokracie a možnostmi jejího trvalého uchycení v Egyptě. Hlavním cílem je odpovědět na výzkumnou otázku, jestli je Egypt připraven na demokracii. Jedná se o případovou studii, která rovněž zkoumá specifické postavení egyptské armády ve společnosti a ve vztahu k demokracii. První část práce se zabývá teorii příznivých podmínek pro zakotvení a udržení demokracie, kterou rozpracoval Robert Dahl, a Lipsetovou teorií předpokladů stability demokratických režimů. Druhá teoretická část se věnuje problematice vztahu armády a demokracie, respektive civilní kontrole nad armádou. Jedná se o teorie Samuela Huntingtona, Nordlingerův pohled na armádu a alternativní pohled na armádu Lawson, Maye a Selochana vztahující se více k rozvojovým zemím. Empirická část je snahou o aplikaci výše zmíněných teoretických předpokladů na případ Egypta. Rovněž teorie vztahující se k problematice armády jsou v této v empirické části aplikovány na postavení a roli armády v egyptském politickém systému.
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses