Pôsobenie záujmových skupín v slovenskom zdravotníctve Analýza súkromných nemocníc - Hazalová, Jana; Vymětal, Petr; Husák, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Jedným z riešení problémov slovenského zdravotníctva je transformácia nemocníc a prevedenie časti z nich do súkromných rúk či do zmiešaného vlastníctva. Vstup súkromného sektora do tohto odvetia má svojich zástancov aj odporcov a existuje viacero prác zameraných na porovnávanie jednotlivých druhov nemocníc podľa rôznych ukazovateľov. Avšak málokto sa komplexnejšie venuje vlastníckej štruktúre týchto zariadení, čo bolo jedným z dôvodov výberu témy tejto diplomovej práce. Práca sa pokúša zodpovedať na otázky, kto tvorí vlastnícku štruktúru súkromných zariadení, akým ďalším aktivitám v zdravotníctve či ostatných sektoroch sa venujú vlastníci týchto organizácií, aký podiel má prevádzka nemocníc na hospodárskych výsledkov v rámci portfólia daných spoločností, ktoré nemocnice poskytujú kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť a ako záujmy nemocníc ovplyvňujú reformu zdravotníctva. Text je rozdelený do šiestich kapitol. Prvá časť predstavuje definíciu záujmových skupín a ich aktivity. Druhá kapitola sa sústreďuje na pôsobenie záujmových skupín v Slovenskej republike. Tretia kapitola sa zameriava na fungovanie zdravotníckych zariadení na Slovensku a na ich vzťahy so zdravotnými poisťovňami. Štvrtá kapitola sa zaoberá vlastníckou štruktúrou súkromných nemocníc. Piata kapitola sa venuje porovnaniu nemocníc vo vlastníctve štátu, krajov, obcí a súkromného sektora. Posledná kapitola predstavuje prípadovú štúdiu vplyvu záujmov nemocníc na reformu zdravotníctva.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses