Účetní výkaznictví dle IFRS u softwarových společností - Blažek, Michal (2015)
Diplomová práce se zabývá výkaznictvím softwarových společností dle IFRS ve srovnání s US GAAP. Definuje softwarovou společnost a charakterizuje odvětví jako velmi dynamické, bohaté na podnikové kombinace. Popisuje praktiky při vykazování nehmotných aktiv, výzkumu a vývoje software a externí pořízení software. Software vytvořený vlastní činností bývá aktivován velmi zřídka, což způsobuje podhodnocení aktiv. Nejčastěji jsou vykázána nehmotná aktiva z akvizic. Práce popisuje uznávání výnosů z poskytování software dle současných pravidel IFRS a US GAAP a dle novelizovaných pravidel. Srovnává vybrané aspekty vykazování v segmentech B2C, B2B, sociálních sítí, informační bezpečnosti a internetových vyhledávačů. V závěru hodnotí současnou situaci v segmentech z pohledu relevance standardů k monetizačním modelům a nehmotnému majetku softwarových společností a poskytuje možné výhledy do budoucna.