Ekonomická a institucionální analýza ochrany druhové rozmanitosti poskytovaná soukromým sektorem v ČR - Marek, Tomáš; Louda, Jiří; Kalabisová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce identifikuje motivaci činnosti pozemkových spolků na území ČR a analyzuje institucionální prostředí, ve kterém pozemkové spolky působí. Dále také vymezuje faktory ovlivňující činnost a efektivnost soukromé územní ochrany a zkoumá její vztah s ochranou biodiverzity poskytovanou veřejným sektorem. V řešení byla použita metoda analytického narativu spočívající v kombinaci vyprávění, poskytnutého ústní formou, se socio-ekonomickými analytickými metodami. Byly provedeny rozhovory s vybranými zástupci managementu pozemkových spolků a vytvořeny originální případové studie, ze kterých vyplynulo, že pozemkové spolky vznikají za účelem doplnění státní ochrany biodiverzity, na které jsou z velké části závislé především z finančního hlediska. Pozemkové spolky mají většinu spravovaných lokalit v dlouhodobém nájmu, na pořízení nemovitostí do vlastnictví jim chybí peníze, což dokazuje i nedostatek podnikatelských aktivit ve srovnání se zahraničím. Taktéž byla zmapována situace soukromé ochrany biologické rozmanitosti v zahraničí a porovnána se situací v tuzemsku. Hlavním přínosem této práce je, že jako jedna z prvních vytváří přehled soukromé ochrany životního prostředí zejména na území ČR ale i ve světě.
Vedoucí práce: Jiří Louda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses