Majetkové cenné papíry v České republice - Weiserová, Nikola (2015)
Tato bakalářská práce si klade za cíl podat souhrnný obraz o majetkových cenných papírech z pohledu emitenta a investora a poukázat na skutečnost, že pro ocenění majetkových cenných papírů představujících účast na společnosti s rozhodujícím a podstatným vlivem používají české podniky spíše pořizovací cenu než metodu ekvivalence. Tato práce vychází z aktuálního znění českých právních předpisů, jimiž jsou zejména zákon o obchodních korporacích, zákon o účetnictví, vyhláška č. 500/2002 Sb. a České účetní standardy. V teoretické části jsou nejprve vymezeny některé základní pojmy a členění majetkových cenných papírů, a následně podrobněji charakterizována problematika jejich účtování a oceňování z pohledu emitenta i investora, která je dále ilustrována na konkrétních příkladech. Praktická část je věnována zkoumání oceňovacích základen používaných českými podniky prostřednictvím analýzy účetních závěrek 50 vybraných podniků.