Vývoj úmrtnosti v západoevropských zemích a v zemích bývalého východního bloku - Zahrádková, Dita (2015)
Cílem bakalářské práce je analyzovat a porovnat vývoj úmrtnosti v západoevropských zemích a zemích bývalého východního bloku od roku 1960 do roku 2013. Teoretická část práce popisuje základní ukazatele úmrtnosti a algoritmus pro výpočet úplných úmrtnostních tabulek. Součástí úmrtnostních tabulek jsou specifické míry úmrtnosti, které byly vyrovnány pomocí klouzavých průměrů a Gompertzovy-Makehamovy funkce. Praktická část se zaměřuje na porovnání států z hlediska vývoje kojenecké úmrtnosti bez rozlišení pohlaví, ale také je zde zachycen vývoj kojenecké úmrtnosti chlapců a děvčat zvlášť, díky kterému lze sledovat změny v trendu mužské nadúmrtnosti. Práce se dále zaměřuje na porovnání vývoje střední délky života při narození a střední délku života ve vyšších věcích v jednotlivých státech a zjišťuje vliv komunistického režimu na vybrané demografické ukazatele.