Vývoj úmrtnosti v západoevropských zemích a v zemích bývalého východního bloku - Zahrádková, Dita; Dotlačilová, Petra; Fučíková, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem bakalářské práce je analyzovat a porovnat vývoj úmrtnosti v západoevropských zemích a zemích bývalého východního bloku od roku 1960 do roku 2013. Teoretická část práce popisuje základní ukazatele úmrtnosti a algoritmus pro výpočet úplných úmrtnostních tabulek. Součástí úmrtnostních tabulek jsou specifické míry úmrtnosti, které byly vyrovnány pomocí klouzavých průměrů a Gompertzovy-Makehamovy funkce. Praktická část se zaměřuje na porovnání států z hlediska vývoje kojenecké úmrtnosti bez rozlišení pohlaví, ale také je zde zachycen vývoj kojenecké úmrtnosti chlapců a děvčat zvlášť, díky kterému lze sledovat změny v trendu mužské nadúmrtnosti. Práce se dále zaměřuje na porovnání vývoje střední délky života při narození a střední délku života ve vyšších věcích v jednotlivých státech a zjišťuje vliv komunistického režimu na vybrané demografické ukazatele.
Vedoucí práce: Petra Dotlačilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses