Návrh metodiky pro hodnocení nákladové přiměřenosti v rámci dosažení dobrého stavu vodních útvarů - Hekrle, Marek (2015)
Rámcová směrnice EU pro vodní politiku 2000/60 ES požaduje dosažení dobrého stavu všech vodních útvarů do roku 2015. Splnění environmentálního cíle však přináší významné náklady. Členské státy však v odůvodněných případech mohou požádat o prodloužení lhůty mimo jiné na základě nepřiměřenosti nákladů. Nepřiměřenost nákladů však musí být stanovena na základě vhodné ekonomické analýzy a v souladu s požadavky Rámcové směrnice. Práce analyzuje přiměřenost nákladů v kontextu Rámcové směrnice, identifikuje hlavní východiska a mantinely pro praktické stanovení hranice přiměřenosti nákladů a shrnuje zahraniční metodické přístupy. Z provedené analýzy je zřejmé, že nejčastěji využívanými metodami jsou metoda nákladové efektivnosti (CEA) a metoda analýzy nákladů a přínosů (CBA). Práce kriticky hodnotí význam těchto metod pro stanovení hranice přiměřenosti nákladů na dosažení dobrého stavu vodních útvarů. Navrhuje metodiku posuzování přiměřenosti nákladů založenou na modifikované analýze CBA a provádí analýzu ekosystémových služeb poskytovaných vodními útvary. Na základě navrhnuté metodiky práce diskutuje metodologické komplikace a nejistoty analýzy. Jedná se zejména o komplikace související s definováním měřítka analýzy a synergickými efekty opatření, identifikováním a analýzou vhodných opatření a analýzou přínosů včetně kvantifikace ekosystémových služeb vodních útvarů.