Ekonomická hlediska využití kulturních center na příkladu městské části Praha 10 - Kleslová, Kateřina (2015)
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit činnost organizací a institucí v oblasti kultury v městské části Praha 10 a vytipovat hlavní příležitosti pro rozvoj kulturních aktivit v jednotlivých rajonech této městské části. Z hlediska výzkumných metod je práce postavena na: I. sekundární analýze disponibilních dokumentů o realitě kulturního života MČ Praha 10, II. řízených rozhovorech s představiteli kulturního života, kulturních organizacích a kulturní správy MČ Praha 10, III. dotazníkovém šetření, názorů a postojů občanů městské části ve vztahu k podmínkám rozvoje kulturního života. Práce je teoreticky zakotvena v publikacích zabývajících se urbanistickými podmínkami pro rozvoj kulturních aktivit v evropských městech. Hlavním výsledkem práce je zjištění, že v jednotlivých urbanistických okrscích bude účelné rozvíjet dílčí "mikrocentra" kulturního života ve vztahu k sociálně-demografickým charakteristikám bydlícího obyvatelstva - nepotvrdila se vstupní teze, že veškerý kulturní život městské části je možné koncentrovat do jediného ústředního centra. Výzkumy naopak doložily dominantní úlohu Vršovického zámečku a potřebu jeho postupné transformace do podoby víceúčelového kulturního zařízení, které by uspokojilo poptávku po kulturních akcích širokého okruhu obyvatelstva.