Postavení krajské úrovně územní samosprávy a její úkoly v rozvoji kraje. - Jeřábek, Jan (2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou hospodaření Pardubického kraje a zhodnocením vybraného projektu regionální rozvoje. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části je vymezen vývoj a současné postavení územní samosprávy v České republice. Dále je definována regionální politika s důrazem na postavení a vliv kraje při rozvoji svého regionu. Tato část práce také teoreticky vymezuje financování krajské samosprávy, s detailním představením jednotlivých příjmových a výdajových složek rozpočtu. V rámci analytické části práce je nejprve charakterizován Pardubický kraj, zejména z geografického a socioekonomického hlediska. Následuje analýza hospodaření Pardubického kraje a to v období let 2011 -- 2013. V této části je taktéž komparována zadluženost tohoto kraje s ostatními regiony a s republikovým průměrem. Závěrečná část práce vyhodnocuje vybraný projekt regionálního rozvoje, konkrétně se jedná o projekt "Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby -- Smart Administration".