Analýza vyjížďky a dojížďky v ČR - Zielińská, Erika; Miskolczi, Martina; Dotlačilová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato práce si klade za cíl analyzovat dostupné údaje o dojížďce a vyjížďce v České republice. Klíčovými zdroji byla data získaná ze Sčítání lidu, domů a bytů za roky 1991, 2001 a 2011. Rozbor této tématiky byl graficky zpracován a dále byla provedena komparace napříč zkoumanými obdobími. Pomocí analýzy dat ze Sčítání lidu, domů a bytů bylo zjištěno, že za poslední tři desetiletí poklesl počet vyjíždějících do zaměstnání z obce svého bydliště. Pokles mohl být způsoben řadou možných faktorů, například snížením počtu zaměstnaných osob od roku 1991, nárůstem množství nezjištěných údajů o vyjížďce do zaměstnání v rámci sčítání lidu nebo neochotou jedinců vyjíždět za prací. Pokles zaznamenala i vyjížďka do škol. Možné příčiny lze nalézt ve změně množství vzdělávajících se osob, v počtu a struktuře vzdělávacích zařízení a také ve zvýšení nezjištěných informací v rámci SLDB.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses