Vývoj sezónnosti v typicky sezónních demografických časových řadách od 1994 do 2014 - Bečvářová, Michaela (2015)
Tato práce se zabývá sezónností v typických demografických časových řadách od r. 1994 do r. 2014. Cílem práce je analyzovat sezónnost v měsíčních časových řadách počtu narozených dětí, počtu zemřelých a počtu sňatků v České republice. Zjistit, zda se sezónnost v čase mění, resp. zda nastává její útlum nebo naopak nárůst v souvislosti se změnou lidských zvyklostí a tradic. Každý demografický proces je definován základními pojmy a charakterizován absolutními i relativními ukazateli. Měsíční demografické časové řady jsou porovnávány pomocí průměrných sezónních indexů, dále jsou porovnávány roky 1994, 2004 a 2014 pomocí měsíčních sezónních indexů. Závěr práce je věnován porovnání sezónnosti v časových řadách Finska a České republiky.