Lobby farmaceutických firem v České republice - Škrobáková, Irena (2015)
Farmaceutické firmy jsou považovány za jednu z nejvlivnějších zájmových skupin v rámci lékové politiky, potažmo zdravotnictví. Práce se právě proto zaměřuje na vliv výrobců léčiv na legislativní rámec, který lékovou politiku formuje, vliv na konkrétní realizaci lékové politiky a v neposlední řadě na vliv v oblasti preskripce, prodeje a veřejného mínění. Na základě analýzy farmaceutického trhu a lékové politiky České republiky práce vymezuje nejčastější zájmy farmaceutických firem, které se snaží prostřednictvím lobbingu prosadit. Dále k těmto zájmům identifikuje přístupové body, přes které lze jejich zájmy prosadit, a snaží se tyto poznatky ilustrovat na konkrétních příkladech.