Lobby farmaceutických firem v České republice - Škrobáková, Irena; Vymětal, Petr; Matějková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Farmaceutické firmy jsou považovány za jednu z nejvlivnějších zájmových skupin v rámci lékové politiky, potažmo zdravotnictví. Práce se právě proto zaměřuje na vliv výrobců léčiv na legislativní rámec, který lékovou politiku formuje, vliv na konkrétní realizaci lékové politiky a v neposlední řadě na vliv v oblasti preskripce, prodeje a veřejného mínění. Na základě analýzy farmaceutického trhu a lékové politiky České republiky práce vymezuje nejčastější zájmy farmaceutických firem, které se snaží prostřednictvím lobbingu prosadit. Dále k těmto zájmům identifikuje přístupové body, přes které lze jejich zájmy prosadit, a snaží se tyto poznatky ilustrovat na konkrétních příkladech.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses