Komparace přístupů Basel II a Basel III - Řehořová, Magdaléna (2014)
Diplomová práce analyzuje nedostatky Basel II a porovnává je s jejich řešením v navazující bankovní regulaci. Práce je zaměřena na oblast regulace tržního rizika, rizika protistrany, ukazatele pákového poměru a likvidity. První kapitola se krátce věnuje implementaci regulatorních pravidel v období do Basel 2.5. Hlavní část práce se soustředí ve čtyřech kapitolách na vybrané oblasti. Každá kapitola je poté rozdělena na dílčí problémové okruhy, v rámci nichž jsou popsány nedostatky regulatorního rámce Basel II a jejich řešení v navazující bankovní regulaci. Na kapitoly navazuje pasáž věnovaná diskusi odborné veřejnosti a BCBS k podnětům k vylepšení a nevyřešeným otázkám v rozdělení na jednotlivé oblasti. Nové standardy jsou více restriktivní než předchozí bankovní regulace jak po kvantitativní, tak kvalitativní stránce. Basel III výrazně vylepšuje pokrytí rizik, zejména těch, které souvisí s činností na kapitálovém trhu (obchodního portfolia, sekuritizace produktů, úvěrového rizika protistrany u OTC derivátů a repo operací), k tomu zavádí ukazatel pákového poměru a vylepšuje minimální standardy likvidity v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.