Porovnání trendů nezaměstnanosti v ČR a SR z pohledu demografických charakteristik nezaměstnaných osob - Fučíková, Petra (2015)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj nezaměstnanosti ČR a SR pomocí demografických charakteristik ve sledovaném období 1994-2013. Mezi základní rozdíly mezi Českou a Slovenskou republikou patří samotná úroveň míry nezaměstnanosti, která je na Slovensku vyšší o pět až deset procentních bodů. To znamená, že nezaměstnanost v SR je mnohem větším problémem než v ČR. Výchozí situace SR byla vlivem malé diverzifikace průmyslu, většího podílu těžkého a zbrojního průmyslu, který byl utlumen, mnohem horší. Od počátku privatizace došlo v ČR k rychlejšímu rozvoji malého a středního podnikání. ČR má navíc lepší geografickou polohu, rovněž velikost zahraničních investic byla vyšší než v SR. Dále lze konstatovat, že míra nezaměstnanosti žen je v obou státech většinou vyšší než míra nezaměstnanosti mužů. V ČR je tento rozdíl trvale roven dvěma až třem procentním bodům, v SR tento rozdíl více kolísá.