Financování předvolebních kampaní v ČR - volby do Evropského parlamentu 2014 - Malinová, Soňa (2015)
Bakalářská práce se věnuje tématu financování předvolebních kampaní v České republice pro volby do Evropského parlamentu 2014. Zabývá se především zhodnocením transparentnosti kampaní jednotlivých politických stran/hnutí a analýzou jejich příjmů a výdajů. V práci hledám odpověď na dvě hlavní otázky. První z nich se týká transparentních účtů a jejich případného vlivu na zvýšení transparentního prostředí v předvolební kampani voleb do Evropského parlamentu. Druhá řeší výdaje politických stran/hnutí v průběhu předvolební kampaně, konkrétně za jaké položky politické strany a hnutí nejvíce utrácely. V České republice v současné době neexistuje zákonná povinnost zřizování transparentních účtů pro politické strany/hnutí. Transparentnost není bohužel zaručena ani u politických subjektů, které si dobrovolně transparentní účet zřídí. Tyto strany/hnutí mohou disponovat i jinými netransparentními účty, které nejsou veřejně dohledatelné a prokazatelné.