Provoz jednosálových kin po roce 1989 na Praze 1 a 2 - Smiková, Michaela (2014)
Bakalářská práce pojednává o osudech jednosálových kin, která se vyskytovala v městských obvodech Prahy 1 a Prahy 2. Teoretická část práce se zabývá vlivem historických události na provozování kin v průběhu 20. století, a to od jeho počátku, kdy kina zaznamenala progresivní růst, až do jejich postupného úpadku po roce 1989. Praktická část je zaměřena na současný stav jednosálových kin. Jak prosperují klasická kina dnes a jakou funkci plní prostory již zaniklých biografů. Cílem práce je nastínit problematiku udržitelnosti provozování jednosálových kin, zmapovat zaniklé biografy na Praze 1 a 2, analyzovat důvody, které vedly k jejich zániku a zároveň popsat současný stav fungujících kinosálů.