Optimalizace výroby piva v pivovaru - Kopecký, Michal (2015)
Tato práce vychází ze skutečných dat poskytnutých zaměstnanci Pivovaru Zubr a zaměřuje se na optimalizaci výroby s cílem maximalizovat roční zisk při dodržení všech předem stanovených omezení. Vhodným prostředkem pro zjištění optimální roční produkce jednotlivých výrobků je lineární programování. V případě této práce byla použita úloha výrobního plánování. Z dostupných informací byl sestaven ekonomický model a po použití několika nezbytných výpočtů také matematický model, který byl následně vyřešen pomocí počítačového programu Microsoft Excel a jeho doplňku Řešitel. Výsledné hodnoty, z nichž některé bylo nutné dodatečně přepočítat, byly na závěr interpretovány. Kromě samotné analýzy je v prvních dvou kapitolách vysvětlena problematika lineárního programování a představen Pivovar Zubr, jeho produkty a technologický postup výroby piva.