Hodnocení efektivnosti obnovitelných zdrojů energie - Vrobel, Marcel (2015)
K problémům s porovnáváním různých odvětví, firem nebo projektů dochází velmi často. Tento problém vzniká například nevhodně zvolenou metodikou nebo požadavky na výsledky. Výsledky takového porovnávání jsou poté neprůkazné a nepoužitelné. Příspěvkem této práce je praktický návod, jak využít modely obalu dat k hodnocení různých variant. Konkrétně představeno na obnovitelných zdrojích energie. Pro správné pochopení problematiky je nutné si vymezit, co jsou modely obalu dat (známé také jako DEA modely), informovat o jejich vzniku a původu a v neposlední řadě popsat jejich fungování. Nechybí také uvedení do problematiky obnovitelných zdrojů energie. Solární, vodní a větrná energie je hodnocena na základě vstupu a poté porovnávána biomasou.