Účetní zobrazení rizik u účetních jednotek veřejného sektoru - Kortanová, Nikola (2014)
Diplomová práce se věnuje účetnímu zobrazení rizik u účetních jednotek veřejného sektoru, kdy hlavním cílem je zhodnocení míry zachycení rizik v účetnictví a posouzení současné legislativní úpravy i její případné změny. První kapitola se zabývá vymezením veřejného sektoru a definuje pojem "vybraná účetní jednotka". Následující kapitola popisuje obecné pojetí rizik se zaměřením na veřejný sektor a zaměřuje se na všeobecně uznávané účetní principy a zásady, zejména zásadu opatrnosti. Třetí kapitola pojednává o právních předpisech v oblasti účetnictví vybraných účetních jednotek a o vybraných nástrojích účetního zobrazení rizik včetně jejich komparace s mezinárodními účetními standardy. Poslední kapitola je věnována praktické části, která je založena na analýze dat Centrálního systému účetních informací státu a vyhodnocení dotazníkového šetření od oslovených účetních jednotek.