Kvantitativní uvolňování Federálního rezervního systému a jeho vliv na ekonomiku USA - Táborský, František (2015)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje nekonvenčnímu nástroji měnové politiky kvantitativnímu uvolňování likvidity navyšováním celkových rezerv komerčních bank držených na účtech centrální banky. Tento nástroj byl implementován v průběhu největší hospodářské krize od 30. let minulého století všemi hlavními měnovými autoritami. Kvantitativním uvolňováním se centrální bankéři snaží snižovat reálnou úrokovou sazbu v době vyčerpaných standardních nástrojů měnové politiky. Práce popisuje transmisní kanály, historické a současné zkušenosti a průběh kvantitativního uvolňování v USA. Diskutovány jsou také potencionální hrozby spojené s masivním uvolňováním likvidity na trh v době hospodářské a finanční krize, správná strategie a načasování exitu a následná normalizace měnové politiky. Pomocí korelační analýzy celkového objemu rezerv a dalších finančních ukazatelů jsou identifikovány vztahy mezi tímto nástrojem a reálnou ekonomikou. Většina předpokládaných vztahů byla potvrzena, ale jejich reálný efekt pravděpodobně neodpovídá představám centrálních bankéřů, když tento nástroj zaváděli.