Kvantitativní uvolňování Federálního rezervního systému a jeho vliv na ekonomiku USA - Táborský, František; Mandel, Martin, 1962-; Dvořák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje nekonvenčnímu nástroji měnové politiky kvantitativnímu uvolňování likvidity navyšováním celkových rezerv komerčních bank držených na účtech centrální banky. Tento nástroj byl implementován v průběhu největší hospodářské krize od 30. let minulého století všemi hlavními měnovými autoritami. Kvantitativním uvolňováním se centrální bankéři snaží snižovat reálnou úrokovou sazbu v době vyčerpaných standardních nástrojů měnové politiky. Práce popisuje transmisní kanály, historické a současné zkušenosti a průběh kvantitativního uvolňování v USA. Diskutovány jsou také potencionální hrozby spojené s masivním uvolňováním likvidity na trh v době hospodářské a finanční krize, správná strategie a načasování exitu a následná normalizace měnové politiky. Pomocí korelační analýzy celkového objemu rezerv a dalších finančních ukazatelů jsou identifikovány vztahy mezi tímto nástrojem a reálnou ekonomikou. Většina předpokládaných vztahů byla potvrzena, ale jejich reálný efekt pravděpodobně neodpovídá představám centrálních bankéřů, když tento nástroj zaváděli.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses