Role ECB v dohledové činnosti finančního trhu EU - Soukup, Jan; Blahová, Naďa, 1958-; Kaimova, Nadira; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce se věnuje roli Evropské centrální banky při dohledu evropských finančních trhů. Pozornost je zaměřena na vývoj jejích úkolů, zejména v návaznosti na finanční krizi, jež započala roku 2008. Práce popisuje nové uspořádání evropského dohledu podle doporučení Larosiereovy zprávy se zaměřením na úlohu Evropské rady pro systémová rizika, v níž má Evropská centrální banka významný vliv na makroobezřetnostní dohled. Práce se dále zabývá nově zaváděnou bankovní unií na území Evropské unie. Jsou vymezeny dva základní pilíře bankovní unie a dále je soustředěna pozornost na první z nich, jednotný mechanismus dohledu, ve kterém hraje Evropská centrální banka stěžejní roli v přímém dohledu systémově významných finančních institucí. Otázka dohledu úvěrových institucí je velmi důležitou na cestě k obnovení důvěry v jednotný trh a bankovní sektor Evropské unie. V závěru práce jsou vymezeny nástroje a pravomoci dohledu Evropské centrální banky v rámci jednotného mechanismu dohledu a je provedena analýza kapitálových požadavků pro úvěrové instituce na základě dat Evropského orgánu pro bankovnictví a Evropské centrální banky.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses