Důvody prodlužování lidského života srovnání krajů v ČR - Šimonková, Karolína; Šimpach, Ondřej; Cséfalvaiová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato bakalářská práce pojednává o důvodech prodlužování lidského života a zkoumá vývoj úmrtnosti v důsledku jednotlivých onemocnění od roku 1994 do roku 2012. Práce poukazuje na možné důvody zvyšování či snižování úmrtnosti na konkrétní onemocnění, která jsou zkoumána za jednotlivé kraje České republiky. Zda se věk lidí prodlužuje či zkracuje, je vypočítáno pomocí relativních přírůstků, a to jak pro celou Českou republiku, tak pro jednotlivé kraje za období 1994 až 2012. Práce také zjišťuje pomocí Spearmanova korelačního koeficientu vztah mezi stupněm životní úrovně populace v krajích a středním věkem zemřelých v jednotlivých krajích. Životní úroveň v krajích je hodnocena dle socioekonomických hledisek.
Vedoucí práce: Ondřej Šimpach
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses