Měření a řízení úrokového rizika - Tesařová, Žaneta; Blahová, Naďa, 1958-; Šedivý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na základní oblasti řízení úrokového rizika. Banka je při své činnosti vystavena mnoha typům rizik přes tržní, úvěrové, operační a další. Je proto nutné na úrokové riziko pohlížet pouze jako na malou část složitého systému bankovních rizik a posuzovat ji ve vztahu k ostatním rizikům. Obsahem této práce je uvedení základní charakteristiky tržního rizika a navazující charakteristiky úrokového rizika doplněné o podrobnější vymezení regulatorní úpravy a kapitálových požadavků. Hlavní část je věnována metodám měření úrokového rizika, jako jsou gapová analýza, durační gapová analýza a metoda Value at Risk, a dále metodám řízení pomocí bilančních a mimobilančních technik využívajících finanční deriváty. V poslední části je provedena gapová analýza. Základním cílem je napsat logicky strukturovanou, komplexní a jednoduše pochopitelnou práci pro vytvoření jasné představy o úrokovém riziku.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses