Finančná stabilita a záťažové testy bánk v EÚ - Fabian, Tomáš (2015)
Táto bakalárska práca pojednáva o finančnej stabilite, ktorá je v súčasnosti frekventovaným pojmom medzi ekonomickými, ale aj politickými subjektmi, hlavne v otázke jej obnovovania či udržiavania. Cieľom tejto práce je vykreslenie súčasných opatrení EÚ na podporu finančnej stability a analýza parametrov a výsledkov posledného záťažového testovania EBA. Teoretická časť rozoberá pojmy finančná stabilita a systémové riziko, kde ďalšia pozornosť je venovaná opatreniam orgánov EÚ v reakcii na poslednú globálnu krízu, hlavne novému inštitucionálnemu usporiadaniu európskeho dohľadu a vznik makroobozretnej politiky. V praktickej časti sa pojednáva o záťažových testov, ich podstate a funkcii pri udržiavaní finančnej stability. Jej hlavným obsahom je komplexná analýza parametrov a výsledkov záťažového testovania EBA 2014, ktoré bolo súčasťou komplexného hodnotenia ECB. Ďalej práca obsahuje analýzu a komparáciu výsledkov jednotlivých inštitúcií vo vybraných krajinách EÚ (Nemecka, Talianska a Írska). V závere sú zhodnotené konkrétne dopady, prínosy či nedostatky celoeurópskeho záťažového testovania.