Komparativní analýza modelů financování zdravotní péče v České republice a Holandsku - Juřenčáková, Michaela (2015)
Diplomová práce rozpracovává problematiku financování zdravotní péče v České republice. Komparativní analýza srovnává aktuální situaci v českém zdravotnictví s efektivně fungujícím modelem v Holandsku. První část práce, která se zabývá teorií sociálního státu, zasadí důležitost péče o zdraví do národohospodářského kontextu jako jednu z prioritních činností veřejného sektoru, který se vedle soukromého sektoru významně podílí na fungování rezortu zdravotnictví. Druhá část nastíní pozitivní i negativní prvky jednotlivých typů systémů poskytování zdravotní péče, které jsou realizované v zahraniční praxi. Faktické shrnutí charakteristik zdrojů financování, typů úhrad za zdravotní úkony či struktury poskytovatelů a zdravotnických zařízení vytváří hypotetický ideální model, který s ohledem na historický vývoj České republiky i aktuální ekonomickou, politickou, právní a společenskou situaci implementuji do stávajícího systému veřejného zdravotního pojištění. Hlavním cílem diplomové práce je definovat návrhy možných systémových zlepšení poskytování zdravotní péče, které by se pozitivně zobrazily zejména v jeho financování a samotné kvalitě a dostupnosti zdravotní péče.