Politika hospodářské soutěže ČR v oblasti poskytování veřejných podpor - Zádamský, Jakub (2015)
Účinná ochrana hospodářské soutěže je jedním z klíčových cílů Evropské unie pro zajištění bezproblémového fungování domácího konkurenčního prostředí a vnitřního trhu. V rámci různých segmentů hospodářské soutěže se zaměřuji na oblast veřejných podpor, která je specifickou oblastí soutěžního práva EU. Poskytování veřejných podpor bezesporu ovlivňuje tržní prostředí a nese s sebou značné riziko narušení hospodářské soutěže a ovlivnění obchodu mezi členskými státy. Základním cílem diplomové práce je nejen popsat evropskou právní úpravu veřejných podpor, ale i její dopad na český právní řád. Komunitární pravidla pro poskytování veřejných podpor pramení z článků 107 - 109 Smlouvy o fungování Evropské unie a jejich smyslem je zabránění selektivních zvýhodnění určitých tržních subjektů. Práce se rovněž věnuje reformám a modernizaci kontrolního systému veřejných podpor, zejména Akčnímu plánu pro státní podpory.