Liberalizace železniční dopravy v České republice, srovnání železničních dopravců v relaci Praha - Ostrava - Šafránek, Radek (2015)
Cílem diplomové práce je shrnutí dosavadních poznatků a zkušeností a analýza vývoje liberalizace trhu železniční osobní dopravy v České republice a podrobný popis aktuální situace a srovnání s přepravní relací Praha Ostrava, kde mezi sebou o přízeň cestujících soupeří dokonce 3 železniční dopravci. V první části diplomové práce je popsán historický vývoj železnice ve světě a v České republice. V následující části je rozebrána legislativa, týkající se železniční dopravy a její liberalizace, jak z pohledu evropského, tak i z českého. Nejrozsáhlejší třetí část přibližuje již proběhlé snahy o výběrová řízení na provozování železniční dopravy a kroky, které k tomuto stavu vedly. Závěrečná část práce se zabývá situací v železniční dopravě v přepravní relaci Praha Ostrava, kde se jako na jediné lince v České republice rozpoutal konkurenční boj mezi železničními dopravci.