Liberalizace železniční dopravy v České republice, srovnání železničních dopravců v relaci Praha - Ostrava - Šafránek, Radek; Zelený, Lubomír; Jančíková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
Cílem diplomové práce je shrnutí dosavadních poznatků a zkušeností a analýza vývoje liberalizace trhu železniční osobní dopravy v České republice a podrobný popis aktuální situace a srovnání s přepravní relací Praha Ostrava, kde mezi sebou o přízeň cestujících soupeří dokonce 3 železniční dopravci. V první části diplomové práce je popsán historický vývoj železnice ve světě a v České republice. V následující části je rozebrána legislativa, týkající se železniční dopravy a její liberalizace, jak z pohledu evropského, tak i z českého. Nejrozsáhlejší třetí část přibližuje již proběhlé snahy o výběrová řízení na provozování železniční dopravy a kroky, které k tomuto stavu vedly. Závěrečná část práce se zabývá situací v železniční dopravě v přepravní relaci Praha Ostrava, kde se jako na jediné lince v České republice rozpoutal konkurenční boj mezi železničními dopravci.
Vedoucí práce: Lubomír Zelený
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses