Testování statistických hypotéz na sportovních datech - Černý, Jakub (2015)
Práce je založena na empirickém zkoumání sázkových kurzů šesti vybraných, celosvětově působících, sázkových kanceláří. Metodou testování statistických hypotéz ověřuje podobnost predikcí fotbalových utkání pěti nejlepších světových soutěží a jejich shodu s reálnými výsledky. Bylo prokázáno, že sledované kanceláře předpovídají výsledky zápasů shodně, ale od reálných výsledků se statisticky významně liší. Ve druhé části jsou sázkové kanceláře experimentálně postaveny do role sázejících, a je sledována jejich potenciální ziskovost. Ta je spolu se střední čtvercovou chybou predikce ukazatelem prediktivní kvality sázkové kanceláře, ze které nejlépe vycházejí společnosti Bet365 a BetVictor. Analýza sázkařského deníku kurzově-sázkového investičního poradenství Fortel servis v poslední části práce je důkazem, že sázkové kanceláře mohou být dlouhodobě poráženy, což byl také jeden z cílů práce.