Specifika řízení lidských zdrojů na příkladu Komorní scény Aréna a autorského divadla Studio Ypsilon - Čerbačeská, Andrea (2015)
Předmětem bakalářské práce je objasnění specifik řízení lidských zdrojů na příkladu dvou vybraných divadel. Cílem práce je tak analýza a zhodnocení řízení lidských zdrojů v organizaci, které má dopad na celkovou činnost divadla. První část práce teoreticky rozebírá postavení autorských divadel v kulturní infrastruktuře ČR a divadel jako příspěvkových organizací, které jsou nejčastější právní formou našich divadelních scén, a dále se zabývá pojmy organizační struktura, řízení lidských zdrojů a způsoby financování českých divadel. Praktická část práce, vypracovaná metodou rozhovoru a analýzy poskytnutých dokumentů, je věnována konkrétnímu rozboru a zhodnocení činnosti a řízení lidí v autorském divadle Studiu Ypsilon ve srovnání s městským divadlem Komorní scéna Aréna. Na základě získaných informací a vyhodnocení jednotlivých specifik řízení lidských zdrojů se autorka pokusila navrhnout opatření, která obecně povedou k lepšímu řízení lidí a tudíž k lepšímu chodu a hospodaření divadel.