Analýza indexu hospodářského zatížení v ČR a SR - Čechová, Adriana (2015)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jak se vyvíjí ekonomické zatížení v České republice a na Slovensku od roku 1990 do současnosti a z výsledků oficiálních projekcí analyzovat také předpokládaný vývoj do budoucna. Za použití statistických indexů (index hospodářského, šedého a zeleného zatížení) bylo dokázáno, že míra zatížení se v obou zemích postupně od roku 1990 zvyšuje a v budoucnu by měl tento trend pokračovat. V České republice podle všeho bude situace příznivější než na Slovensku, kde enormně vzroste počet a podíl seniorů.