Rodinné domácnosti v ČR od 2. poloviny 20. století - Havelková, Veronika; Fučíková, Simona; Cséfalvaiová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
V bakalářské práci je zkoumán vývoj různých typů domácnosti, především domácností rodinných, na základě různých demografických ukazatelů a podle různých kritérií a datových zdrojů od 2. poloviny 20. století. Důležitým rokem pro koncept této práce je rok 1961, ve kterém bylo poprvé provedeno Sčítání lidu, domů a bytů v koncepci cenzových domácností. V teoretické části jsou vysvětleny důležité pojmy, datové zdroje, historický vývoj rodiny a domácností a současné trendy ve formování těchto domácností. Dále také rozdělení domácností a poslední podkapitola je věnována rodinným domácnostem. V analytické části jsou porovnány vývoje demografických ukazatelů, jakými jsou například demografická struktura v letech 1961 a 2011, nebo sňatečnost. Dále jsou zde analyzovány různé typy domácností, především však rodinné domácnosti, podle různých datových zdrojů a různých charakteristik. Poslední část této kapitoly se zabývá prognózou počtu rodinných domácností do budoucnosti.
Vedoucí práce: Simona Fučíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses